Fjärrlån

Fjärrlån

Vad är ett fjärrlån?

Om titeln du söker inte finns på Västerviks kommunbibliotek kan vi försöka låna den åt dig från ett annat bibliotek. Detta kallas att göra ett fjärrlån. Vi lånar främst från folkbiblioteken i Kalmar, Kronobergs och Blekinge län. Om titeln inte finns tillgänglig där, lånar vi även från andra folkbibliotek samt från högskole- och universitetsbibliotek.

Hur gör du?

Om du vill fjärrlåna en titel rekommenderar vi att du fyller i formuläret nedan. För att se formuläret krävs att du är inloggad. Du kan även mejla in din beställning eller besöka biblioteket. Ange författare, titel, utgivningsår och gärna även ISBN-nummer om det är en särskild upplaga du vill ha. Du behöver också meddela oss ett datum när du senast önskar titeln. Har titeln inte kommit till det angivna datumet kommer titeln inte alls.

Vad kostar det?

Ett fjärrlån kostar 25 kronor och avgiften läggs på ditt konto hos oss. Artiklar/kopior kostar från 25 kr. Avgiften avser beställningen. Även om du väljer att inte hämta ditt fjärrlån ligger beställningsavgiften kvar.

Hur lång tid tar det?

Du får räkna med att ett fjärrlån tar minst en vecka från det att du beställer titeln till dess att du har den i din hand. Det kan gå fortare om titeln finns tillgänglig på det långivande biblioteket. Försök vara ute i god tid med din beställning.

Hur får jag reda på att mitt fjärrlån har kommit?

När titeln har kommit till Västerviks kommunbibliotek skickar vi ut ett meddelande till dig via e-post eller brev.

Vad händer om fjärrlån inte kommer?

Om vi får besked om att titeln inte går att fjärrlåna inom den tid du angivit eller inte går att låna alls av någon anledning, meddelar vi dig via e-post eller telefon. Det kan vara så att titeln redan är utlånad eller att den inte lånas ut till oss. Ibland kan det hända att titeln du vill låna inte får lånas hem, utan du får sitta på biblioteket och läsa den.

Lånetid

Lånetiden för ett fjärrlån är normalt fyra veckor, men det är alltid det långivande biblioteket som bestämmer hur länge du får låna titeln, om du får låna om den och om den får tas med hem. Det är därför det kan stå olika återlämningsdatum på ditt kvitto om du fjärrlånar flera titlar som du hämtar samtidigt.

Omlån

Om du vill låna om ditt fjärrlån, måste du kontakta Västerviks kommunbibliotek. Vi lånar om titeln i vår egen katalog för att du inte ska få en påminnelse på den och kontaktar sedan det bibliotek som lånat ut titeln för att fråga om den går att låna om. Vi kontaktar dig sedan via telefon eller e-post med det nya återlämningsdatumet.

 

Studerar du?

Studerande som vill låna kurslitteratur ska först gå igenom sin kurslitteraturlista i Västerviks kommunbiblioteks katalog för att se om titeln/titlarna finns här. Du reserverar själv de titlar som finns i katalogen efter inloggning med personnummer eller lånekortsnummer och pinkod. Därefter kan du ansöka om fjärrlån (se rubriken Hur gör du? ovan). Vi fjärrlånar inte in kurslitteratur som vi har själva på Västerviks kommunbibliotek. Om du har surfplatta, läsplatta eller dator kan det finnas möjlighet att läsa vissa titlar som e-böcker via ditt högskole- eller universitetsbibliotek efter inloggning. Populär kurslitteratur kan tyvärr vara svår att låna, eftersom många högskole- och universitetsbibliotek inte lånar ut dessa som fjärrlån.

Komvux

Komvuxstudenter får enligt Västerviks Gymnasiums bestämmelser inte längre låna kurslitteratur från gymnasieskolan.

Distansservice för studenter vid Linnéuniversitetet

Böcker och artiklar som finns på Linnéuniversitets bibliotek skickas hem till dig som läser på distans vid Linnéuniversitet och inte bor inom Kalmar eller Växjö kommun. Du står för returportot när det gäller böcker. Du skaffar lånekort i samband med ett besök på universitetsbiblioteket eller genom att fylla i låneansökan.

Service för landstingsanställda som studerar

Medicinska E-biblioteket har särskild service för dig som studerar, är anställd inom landstinget i Kalmar län och har en ltkalmar-epostadress. Alla tryckta böcker vid Linnéuniversitetet i Kalmar och Växjö kan beställas och skickas direkt till din arbetsplats via internposten.

Retur av medier som inte är lånade via oss

Lån från bibliotek utanför regionen (Kalmar, Blekinge och Kronoberg) kan vi inte skicka tillbaka om du inte lånat dem via Västerviks kommunbibliotek.

Fjärrlåneansökan

För att vi ska kunna behandla din ansökan om fjärrlån behöver du ange när du senast önskar titeln. I fältet Meddelande anger du ett datum och eventuell övrig information. Har fjärrlånet inte kommit till angivet datum tas beställningen bort.
  • Logga in för att skicka meddelande till biblioteket

Biblioteket i Ankarsrum

Ordinarie öppettider

Måndag: 15.00-19.00
Onsdag: 14.00-18.00
Fredag: 09.00-12.00

Avvikande öppettider

Julafton 24 december, stängt

Annandag jul 26 december, stängt

Nyårsafton 31 december, stängt


Biblioteket i Gamleby

Ordinarie öppettider

Måndag: 10.00-13.00, 14.00-19.00
Tisdag: 10.00-13.00, 14.00-17.00
Onsdag: 10.00-13.00, 14.00-17.00
Torsdag: 15.00-19.00
Fredag: 10.00-14.00

Avvikande öppettider

Julafton 24 december, stängt

Juldagen 25 december, stängt

Annandag jul 26 december, stängt

Nyårsafton 31 december, stängt

Nyårsdagen 1 januari 2019, stängt


Västerviks stadsbibliotek

Ordinarie öppettider

Måndag: 10.00-19.00
Tisdag: 10.00-19.00
Onsdag: 10.00-19.00
Torsdag: 10.00-19.00
Fredag: 10.00-17.00
Lördag: 11.00-14.00

Avvikande öppettider

Alla helgons afton 2 november, 10.00-15.00

Alla helgons dag 3 november, stängt

Julafton 24 december, stängt

Juldagen 25 december, stängt

Annandag jul 26 december, stängt

Nyårsafton 31 december, stängt

Nyårsdagen 1 januari 2019, stängt


Biblioteket i Överum

Ordinarie öppettider

Måndag: 13.30-18.00
Onsdag: 13.30-18.00
Fredag: 11.00-13.00

Avvikande öppettider

Julafton 24 december, stängt

Annandag jul 26 december, stängt

Nyårsafton 31 december, stängt


Postadress:

Västerviks kommun
Västerviks kommunbibliotek
593 80 Västervik

Följ biblioteket på