Fjärrlån

Vanliga frågor och svar

För dig som studerar

Att återlämna fjärrlån och medier från andra bibliotek

 

Vanliga frågor och svar

Vad är ett fjärrlån?

Om titeln du söker inte finns på Västerviks kommunbibliotek kan vi försöka låna den åt dig från ett annat bibliotek. Detta kallas att göra ett fjärrlån. Vi lånar främst från folkbiblioteken i Kalmar, Kronobergs och Blekinge län. Om titeln inte finns tillgänglig där, lånar vi även från andra folkbibliotek samt från högskole- och universitetsbibliotek.

Hur gör jag ett fjärrlån? 

Om du vill fjärrlåna en titel önskar vi att du fyller i formuläret Ansökan om fjärrlån.

Ange författare, titel, utgivningsår och gärna även ISBN-nummer om det är en särskild upplaga du vill ha. Du behöver också meddela oss ett datum när du senast önskar titeln. Har titeln inte kommit till det angivna datumet kommer titeln inte alls.

Du kan även besöka biblioteket för att göra en beställning. Väljer du att besöka biblioteket görs beställningen omgående så avsätt tid för ditt besök hos oss.

Vad kostar ett fjärrlån?

Ett fjärrlån kostar från 25 kronor och avgiften läggs på ditt konto hos oss. Avgiften avser beställningen. Även om du väljer att inte hämta ditt fjärrlån ligger beställningsavgiften kvar.

När kommer mitt beställda fjärrlån?

Du får räkna med att ett fjärrlån tar minst en vecka från det att du beställer titeln till dess att du har den i din hand. Det kan gå fortare om titeln finns tillgänglig på det långivande biblioteket. Försök vara ute i god tid med din beställning.

Hur får jag reda på att mitt fjärrlån har kommit?

När titeln har kommit till Västerviks kommunbibliotek skickar vi ut ett meddelande till dig via e-post eller brev.

Vad händer om mitt fjärrlån inte kommer?

Om vi får besked om att titeln inte går att fjärrlåna inom den tid du angivit eller inte går att låna alls av någon anledning, meddelar vi dig via e-post eller telefon. Det kan vara så att titeln redan är utlånad eller att den inte lånas ut till oss. Ibland kan det hända att titeln du vill låna inte får lånas hem, utan du får sitta på biblioteket och läsa den.

Hur lång är lånetiden?

Lånetiden för ett fjärrlån är normalt 28 dagar (fyra veckor) men det är alltid långivande biblioteket som bestämmer hur länge du får låna titeln. Lånegivande bibliotek bestämmer även om du får låna om titeln och om titeln får tas med hem. Det är därför det kan stå olika återlämningsdatum på ditt kvitto om du fjärrlånar flera titlar som du hämtar samtidigt.

Kan jag låna om ett fjärrlån?

Det är upp till lånegivande bibliotek om boken kan lånas om eller ej. Om du vill låna om ditt fjärrlån kontaktar du Västerviks kommunbibliotek. Vi undersöker om omlån är möjligt och återkopplar till dig. 

För dig som studerar

Studerande som vill låna kurslitteratur söker själv efter önskade titlar i bibliotekets katalog. Du reserverar själv de titlar som finns i katalogen. Om titeln/titlarna du söker inte finns hos kan du ansöka om fjärrlån.

Observera att lånetiden kan variera. Vi kan aldrig garantera att du kan behålla fjärrlån under en hel kurs eller termin. Du kan aldrig låna en bok mer än 28 dagar åt gången. Ibland är lånetiden kortare än 28 dagar.

Vi fjärrlånar inte in kurslitteratur som vi har själva på Västerviks kommunbibliotek.

De flesta högskole- och universitetsbibliotek erbjuder sin kurslitteratur som e-böcker. Ta kontakt med ditt högskole- eller universitetsbibliotek för att ta reda på vilka möjligheter som finns.

Populär kurslitteratur kan tyvärr vara svår att låna, eftersom många högskole- och universitetsbibliotek inte lånar ut dessa som fjärrlån.

Student på högskola eller universitet?

Som student vid högskola eller universitet har du tillgång till ett högskolebibliotek eller universitetsbibliotek. Även du som distansstudent har tillgång till bibliotekens service. Studerar du vid högskola eller universitet tar du kontakt med aktuellt högskolebibliotek/universitetsbibliotek för att få tag i kurslitteratur som du önskar låna.

Student vid Linnéuniversitetet?

Som distansstudent vid Linnéuniversitet kan få du artiklar och kursböcker gratis hemskickade med posten om du bor i Västerviks kommun. Du står för returportot av böckerna.

Under rubriken Relaterade länkar hittar du en länk till Distansservice på Linnéuniversitetet.

Service för landstingsanställda 

Medicinska E-biblioteket har särskild service för dig som studerar, är anställd inom landstinget i Kalmar län och har en ltkalmar-epostadress. Alla tryckta böcker vid Linnéuniversitetet i Kalmar och Växjö kan beställas och skickas direkt till din arbetsplats via internposten.

Att återlämna fjärrlån och medier från andra bibliotek

Medier som du lånat via oss, fjärrlån, återlämnar du som vanligt på biblioteket.

Du kan lämna medier från folkbiblioteken inom biblioteksregionen (Kalmar län, Blekinge län och Kronobergs län) hos oss. Återlämnade medier går till biblioteket du lånat från, med bibliotekets transportsystem för regionen. Observera att lånade medier inte avregistreras från ditt konto förrän det når aktuellt bibliotek. Tänk på sista återlämningsdatum och eventuella förseningsavgifter som kan uppstå. Västerviks kommunbibliotek ansvarar inte för de medier som du eventuellt återlämnar hos oss.

Biblioteket i Ankarsrum

Ordinarie öppettider

Måndag: 15.00–19.00
Onsdag: 15.00–19.00
Fredag: 10.00–13.00

Avvikande öppettider

Långfredag 10 april : Stängt

Annandag påsk 13 april: Stängt

Första maj : Stängt

Onsdag 20 maj : Stängt

Midsommarafton 19 juni : Stängt

Biblioteket i Gamleby

Ordinarie öppettider

Måndag: 10.00–13.00, 14.00–19.00
Tisdag: 10.00–13.00, 14.00–17.00
Onsdag: 10.00–13.00, 14.00–17.00
Torsdag: 14.00–19.00
Fredag: 10.00–13.00

Avvikande öppettider

Skärtorsdag 9 april, 14-17

Långfredag 10 april: Stängt

Annandag påsk 13 april: Stängt

Valborgsmässoafton 30 april: Stängt

Första maj: Stängt

Onsdag 20 maj: Stängt

Kristi himmelsfärds dag 21 maj: Stängt

18 juni: Stängt

Midsommarafton 19 juni: Stängt

Västerviks stadsbibliotek

Ordinarie öppettider

Måndag: 10.00–19.00
Tisdag: 10.00–19.00
Onsdag: 10.00–19.00
Torsdag: 10.00–19.00
Fredag: 10.00–17.00
Lördag: 11.00–14.00

Avvikande öppettider

Skärtorsdag 9 april: 10-17

Långfredag 10 april: Stängt

Annandag påsk 13 april: Stängt

Valborgsmässoafton 30 april: 10-15

Första maj: Stängt

Onsdag 20 maj: 10-15

Kristi himmelsfärds dag 21 maj: Stängt

5 juni: 10-15

Nationaldagen 6 juni: Stängt

18 juni: 10-15

Midsommarafton 19 juni: Stängt

Midsommardagen 20 juni: Stängt

Biblioteket i Överum

Ordinarie öppettider

Måndag: 15.00–19.00
Onsdag: 15.00–19.00
Fredag: 11.00–14.00

Avvikande öppettider

Långfredag 10 april: Stängt

Annandag påsk 13 april: Stängt

Första maj: Stängt

Onsdag 20 maj: Stängt

Midsommarafton 19 juni: Stängt

Postadress:

Västerviks kommun
Västerviks kommunbibliotek
593 80 Västervik

Följ biblioteket på